Bikefit

VOOR RECREANTEN EN PROFESSIONALS

Waarom een bikefit?

Een fiets die je koopt in de winkel staat niet altijd afgesteld op jouw maat. Vaak krijgen kopers in de winkel het advies: “als je met je tenen de grond kan raken, is het zadel hoog genoeg”. Of meten ze in de winkel je binnenbeenlengte staand om je zadelhoogte te bepalen. Deze staande metingen gaan ervan uit dat ieder individu dezelfde verhoudingen heeft. Dit is echter ruimschoots onvoldoende! Ieder lichaam is namelijk anders. Zo kan 1 van je benen langer of korte zijn dan het andere, heeft de ene een kortere of langere torso dan de andere, heb je kortere of langere armen, grote of kleine handen, ben je wat zwaarder of lichter gebouwd, heb je blessures zoals rug- of nekklachten, heb je een zwangerschap doorgemaakt of word je gewoon een jaartje ouder.

Al deze factoren spelen een belangrijke rol in hoe comfortabel je op je fiets zit en bepalen in welke mate je efficiënt en met optimale kracht op de pedalen duwt. Een bikefit heeft dan ook als doel je fiets en je lichaam op elkaar af te stellen.

Het voordeel van een fiets is dat er veel onderdelen op zitten die je kan aanpassen en veranderen om perfect af te stellen op jouw lichaam, zodat je zonder zorgen kan genieten van lange ritten of je ploegmakkers in je peloton het nakijken kan geven.

Wanneer doe je best een bikefit?

Een bikefit? Dat is enkel voor de profs denk je dan? Niets is minder waar. Elke fietser, van recreant tot prof heeft baat bij een professionele bikefit. Velen van ons investeren in een goede fiets, dus waarom zou je dan ook niet investeren om meteen goed op je fiets te zitten? Een bikefit helpt niet alleen je performance te verbeteren, maar is tevens aan te raden:

In de stappen die worden ondernomen bij onderstaande gevallen, wordt een bikefit vaak over het hoofd gezien. En ware het net dat een professionele bikefit juist één van de belangrijkste stappen is. Dus als je pijnvrij, optimaal en met een zalig gevoel nog jaren wil rondfietsen, doe jezelf een plezier en neem onmiddellijk de juiste stap.

  • Bij aanschaf van een nieuwe fiets of een tweedehands fiets
  • Ter voorkoming van blessures
  • Bij rug- en nekklachten tijdens het fietsen
  • Bij kniepijn of andere kwaaltjes tijdens of na het fietsen
  • Bij tintelende en slapende vingers, handen, tenen of voeten
  • Om je comfort op de fiets te verhogen
  • Na een valpartij
  • Bij zadelpijn
  • Ter vermindering van vermoeidheid in de benen
  • Ter optimalisatie van je prestatie
  • Bij verandering van je lichaam (ouder worden, na een zwangerschap, gewichtsverlies, toename spiermassa en kracht, toename van je trainingsvolume)
  • Als het een aantal jaar geleden is dat je nog een bikefit hebt gehad

Hoe zit zo een bikefit in elkaar?

Stap 1: Intake

Stap 1: Intake

Vooraleer we starten met het uitmeten van je fietspositie, gaan we eerst na waarom je een bikefit wil laten doen, wat je trainingsdoelen en trainingsgeschiedenis zijn, hoe je blessuregeschiedenis is, welke je fietsgewoontes hebt en of je reeds in het verleden een bikefit hebt gedaan.

Stap 2: Screening

Stap 2: Screening

Jouw anatomie, beweeglijkheid, stabiliteit en kracht, kortom hoe je lichaam in elkaar zit en beweegt, zijn allemaal zaken waar je fitter een inzicht in dient te krijgen om jouw fiets perfect af te stellen. Tijdens deze screening zullen een aantal blessurepreventieve testen gedaan worden naar de norm van de laatste nieuwe wetenschappelijke inzichten.

Stap 3: Analyse van je huidige fietspositie

Stap 3: Analyse van je huidige fietspositie

Hierbij wordt je nieuwe fietspositie nagekeken met behulp van lasers en camera’s tot het gewenste resultaat bekomen is.

Stap 4: Uitvoeren van de aanpassingen

Stap 4: Uitvoeren van de aanpassingen

Op basis van de metingen in stap 2 en 3 zal onze fitter de nodige aanpassingen doorvoeren aan je fiets. De positie van je zadel, stuur, trapas, schoenen, schoenplaatjes, kortom elk deel van je fiets wordt tot in detail aangepast.

Stap 5: Herevaluatie van je fietspositie

Stap 5: Herevaluatie van je fietspositie

Op bepaalde tijdstippen gaan we de initiële testen opnieuw uitvoeren. Dit laat toe om een beeld te krijgen van de gemaakte vooruitgang en te bepalen welke aspecten nog extra aandacht verdienen.

Stap 6: Eindverslag

Stap 6: Eindverslag

Alle metingen en aanpassingen komen in een overzichtelijk eindverslag te staan en krijg je mee naar huis.

Onze bikfitter is tevens geschoold als kinesitherapeut en weet dus als geen ander hoe je blessures kan voorkomen. Hij zal je dan ook de nodige tips, trucs en oefeningen meegeven in een overzichtelijke app, zodat je hier ook thuis mee aan de slag kan gaan.

Wat moet ik meenemen?

Neem alles mee waarin je normaal gezien je ritten afwerkt. Dit wil zeggen niet alleen je fiets, maar ook het tenue en de schoenen waarmee je normaal rijdt. Als je van plan bent het nodige zweet te laten, mag je altijd een handdoek en wat te drinken meenemen.

Hoeveel kost zo een bikefit?

Een volledige bikefit kost 220 euro. Hierin zit al het bovenstaande inbegrepen. Indien het een refit of kleine aanpassing is, gelden andere tarieven die bepaald worden door fitter, afhankelijk van de uitgebreidheid.

Indien je met 5 of meer leden van je wieler- of mountainbiketeam wil komen, bieden wij jullie graag en speciale groepskorting aan.

Voor meer info hierover, neem je best even contact op.